وزیر خارجه جمهوری اسلامی، جواد ظریف، در سخنرانی کنفرانس امنیت مونیخ گفت جمهوری اسلامی پیشنهاد گفت و شنود دارد، «اما تنها با کشورهایی که آنها را برادران مسلمان خود میدانیم».
وزیر خارجهی ایران روز شنبه از قدرتهای خاورمیانه، حتی کشورهای رقیب سنی خود، دعوت کرد که در کنار هم برای حل مشکلات منطقه تلاش کنند، اما هرگونه همکاری با اسرائیل را رد کرد، و گفت تهران فقط «خواهان گفت و شنود با کشورهایی است که برادران دینی ما هستند».
ظریف در کنفرانس امنیت سالانهی مونیخ سخنرانی میکرد که در تنظیم اولیهی برنامهها قرار بود در پانلی مشترک با آویگدور لیبرمن وزیر دفاع اسرائیل سخن بگوید.
وی گفت «ما میبایست به مشکلات و دیدگاههای مشترک بپردازیم که باعث افزایش تشنج و خشونت در منطقه شده است» و اضافه کرد که ایران مایل است آغازگر این تلاش در منطقه باشد.
از او پرسیده شد آیا این گفت و شنود سراسری منطقه شامل اسرائیل نیز میشود، و ظریف برخوردی به شدت سرد داشت.
وی گفت «در گفت و شنودهای منطقهای، زیادهخواه نیستم و تمرکزم بر خلیج فارس است». «مشکلات زیادی در داخل همین منطقه داریم و میخواهیم گفت و شنودی را شروع کنیم، فقط با کشورهایی که آنها را برادران دینی خود مینامیم».
زیپی لیونی نمایندهی کنست، که او نیز روز یکشنبه در کنفرانس سخن گفت، در توئیتر نوشت، «مسخره» است که ظریف، نمایندهی ایران، که حامی تروریسم است و حزبالله را تأمین مالی میکند و در اروپا اقدام به کشتار میکند» با دعوتشدن به چنین کنفرانس معتبری «مشروعیت» بیابد.
ظریف همچنین از برخورد با فشارهای تازهی ایالات متحده بر سر برنامهی جنجالبرانگیز هستهای ایران شانه خالی کرد و گفت کشور وی «به این تهدیدها اعتنا نمیکند».
دونالد ترامپ رئیس جمهور ایالات متحده به کرات از قرارداد هستهای ایران که در ۲۰۱۵ با ایالات متحده و پنج قدرت دیگر جهان منعقد شد، انتقاد کرده است. دولت وی، گفت ایران به دلیل آزمونهای موشک بالستیکی «روی خط قرمز» است، و تحریمهای تازهای بر بیش از ۲۰ شرکت و شخص ایرانی اعمال کرد.
ظریف چشمانداز «تحریمهای فلجکننده» را مسخره کرد و گفت «ایران به تهدید روی خوش نشان نمیدهد. ما به زور و اجبار روی خوش نشان نمیدهیم. ما به تحریم روی خوش نشان نمیدهیم، ما اما از احترام متقابل استقبال میکنیم. به زمینهچینیهایی برای رسیدن به طرحهای دوجانبهی قابل قبول، روی خوش نشان میدهیم».
قرار بود ظریف در یک پانل مشترک با لیبرمن از اسرائیل شرکت کند، اما پس از آن که لیبرمن غروب جمعه ابراز داشت منتظر جدالی علانی با وزیر خارجهی ایران است، برگزارکنندگان کنفرانس امنیت مونیخ با شتاب برنامهی صبح یکشنبه را تغییر دادند.
برگزارکنندگان پانل ۹:۴۵ تا ۱۱:۰۵ صبح را لغو کردند و به جای آن چند سخنرانی منفرد گذاشتند، که به این ترتیب، ظریف یک ساعت پیش از لیبرمن سخن میگفت و پانل دیگری نیز در بین سخنرانی این دو تنظیم شده بود، و این دو در مقابل یکدیگر قرار نگرفتند.
قرار بود لیبرمن و ظریف دو تا از چهار شرکتکنندهی پانلی به نام «بحرانهای قدیمی، خاورمیانهی نو؟» با مجریگری لیسه دوسیت رئیس روابط بینالملل بیبیسی باشند. قرار بود وزیر خارجهی عربستان سعودی عادل الجبیر و وزیر خارجهی ترکیه مولود چاوشاوغلو دو شرکتکنندهی دیگر این پانل باشند.
قرار بود لیبرمن و ظریف دو تا از چهار شرکتکنندهی پانلی به نام «بحرانهای قدیمی، خاورمیانهی نو؟» با مجریگری لیسه دوسیت رئیس روابط بینالملل بیبیسی باشند. قرار بود وزیر خارجهی عربستان سعودی عادل الجبیر و وزیر خارجهی ترکیه مولود چاوشاوغلو دو شرکتکنندهی دیگر این پانل باشند.
در مصاحبهای از مونیخ، جمعه شب، لیبرمن اشاره کرد که از این جلسه استقبال میکند و امیدوار است ظریف در سالن بماند و بشنود که او «دقیقا چه نظری دربارهی رژیم آیتاللههای تهران» دارد.
لیبرمن گفت که در این پانل آنچه را که پیش از این به شماری از وزرای دفاع در جلسات کنفرانس گفته را خواهد گفت : «بزرگترین خطر ثبات خاورمیاانه ایران است، ایران است، ایران است. با تمام برنامههای هستهایاش، تلاشاش برای تخریب تمام دولتها، آسیب به ثبات تمام کشورها،چه یمن، چه لبنان، چه سوریه، چه اسرائيل».
ارسال یک نظر