واشنگتن (بخش فارسی صدای آمریکا) – «اندرو اسکات کوپر» استادیار دانشگاه کلمبیا در نیویورک می گوید روحانيون در ایران نگران ظهور یک روحانی ارشد شبیه امام موسی صدر هستند که روند اصلاحات در فضای روحانیت ایران را آغاز کند.
سه سال پیش آقای کوپر دوره ای پژوهشی را در دانشگاه المصطفی در قم سپرى کرد و سال گذشته کتابی را تحت عنوان «سقوط بهشت: خاندان پهلوی و آخرین روزهای ایران سلطنتی.»
کوپر در مصاحبه با بخش فارسی صدای آمریکا گفت: «به نظر من ترس رژیم فعلی این است که امام موسی صدر آینده، پله پله بالا بیاید و می خواهند به همان شکلی که خمینی آمد، این شخص را شناسایی کنند چرا که به گمان من، در نهایت شیعه از درون دچار اصلاح خواهد شد.» آقای کوپر افزود: «روزی در آینده یکی از مراجع، شبیه به موسی صدر برخواهد خاست. به عبارت دیگر، کسی که وضع و راه و روش فعلی را به شکلی دیگر مورد چالش و پرسش قرار دهد.»
موسی صدر رهبر شیعیان لبنان در سال ۱۹۲۸متولد شد و در قم و تهران تحصیل کرد. او در سال۱۹۷۸ طی سفر به لیبی برای دیدار با سرهنگ محمد قذافی رهبر آن کشور، به شکلی اسرارآمیز ناپدید شد.
اندرو اسکات کوپر در کتاب خود شواهدی را ارائه می دهد که حاکی است که آیت الله خمینی به شدت به او بی اعتماد بود و می گوید که اطرافیان خمینی احتمالا صدر را تهدید قلمداد می کردند.
به گفته کوپر، امروز شواهد و قرائنی مبنی بر اختلاف میان روحانیون ارشد ایران مشاهده می شود.
او گفت: «گمان نمی کنم که تمامی علما درباره کارکرد حاکمیت در ایران موافق باشند. به نظر من بیش از آنچه که می دانیم میان آنان ناخرسندی و نارضایی دینی وجود دارد. زمانی که من در قم بودم از سطح بحث ها و نوع مسائلی که مطرح می شد حیرت می کردم.»
او افزود: روحانيت در ایران یک «نهاد یگانه» نیست و اشتباه است اگر فرض کنیم که همگی آنان مثل هم فکر می کنند.»
کوپر که کمی پس از انتخاب حسن روحانی به ریاست جمهوری ایران وارد قم شد، گفت: «فکر می کنم در نهایت شاهد تنش هایی در میان روحانیت ایرانی خواهیم بود. آن زمان پس از رفتن احمدی نژاد، موجی از آسایش و خرسندی قم را فراگرفته بود.»
او در این باره افزود: «دلیل احساس خرسندی آنان در قم پس از آمدن روحانی این بود که می گفتند کسی را داریم که شاید نظام را نجات دهد چرا که فکر می کردند احمدی نژاد می خواست همه شان را کنار بزند.»
او گفت: «روحانی آنجاست تا نظام را نجات دهد. یعنی آن را اصلاح کند و نه این که آن را برکند یا جایگزین سازد. نمی دانیم چه خواهد شد. شاید روحانی گورباچف جمهوری اسلامی ایران از کار درآید. شاید چنین اتفاقی بیفتد اما ایران مراکز قدرتی دارد که بیرون کردنشان بسیار دشوار است.»
ارسال یک نظر