مخالفان پرزیدنت روحانی میگویند ادبیات رهبر آمریکا در خصوص قرارداد هستهای نمایانگر نیاز به برخوردی قدرتمندتر در مقابل ایالات متحده است.
تهران، ایران (اسوشیتدپرس) – افراطیون ایران امیدوارند از انتخاب دونالد ترامپ رئیس جمهور ایالات متحده سودی به ایشان برسد و میگویند کشور متبوع ایشان نیز نیاز به رهبری قویتر دارد تا در مقابل رئیس جمهور آمریکا که دولتاش به ایران «هشدار» داده، بایستد.
میگویند اکنون زمان یک «سیاست انقلابی» فرا رسیده تا پس از دوران چهارسالهی سیاست مدارا و مماشات دولت پرزیدنت روحانی، در مقابل ایالات متحده بایستد.
افراطیون ایران از انتقادهای مکرر دولت ایالات متحده از قرارداد تاریخی ۲۰۱۵، جسارت یافتهاند. این قرارداد در میان افراطیون حامی چندانی نداشت و ایشان بر این عقیده بودند که در ازای دستاورد ناچیز لغو تحریمها، بسیار از دست دادهاند.
سخنان تند رئیس جمهور ایالات متحده در خصوص ایران نیز به سود افراطیون است و نظرات ضدآمریکایی ایشان را تشدید میکند و از آن برای استحکام موضع خویش استفاده میکنند. سال گذشته گروهی از افراطیها گرد آمدند تا جبههی نیروهای انقلاب اسلامی را تشکیل دهند که قرار است بیش از ده نامزد احتمالی را ارزیابی کند. اما با وجود کمتر از یک ماه انتخابات ۱۹ ماه مه، هنوز کسی را که در کارزار مقابل روحانی باشد، نیافتهاند.
یک کاندید احتمالی، محسن رضایی است، رئیس سابق سپاه پاسداران انقلاب اسلامی که دولت را به خاطر نداشتن روح انقلابی به باد انتقاد گرفته است – این سخنان در کشوری که قهرمانان انقلاب اسلامی ۱۹۷۹، بانیان سیستم جاری دولت را ارج میدهند، سخنانی تند به شمار میآیند.
وی گفت «یک گروه از (مقامات رسمی) از تلاش در راه یافتن چارهی مشکلات خارج از چارچوب انقلاب، ناامید و خسته شدهاند».
سیستم غیرقابل اتکای رأیگیری ایران تخمین نتایج انتخابات را دشوار میکند، بخصوص که هنوز کسی نامزدی خود را برای کارزار انتخاباتی اعلام نکرده است.
اما سروش فرهادی تحلیلگر سیاسی ساکن تهران گفت موضع ترامپ در خصوص ایران به ضرر روحانی و شاس انتخاب وی تمام میشود زیرا به افراطیون کمک میکند مواضع سیاست خارجی وی، مذاکره و ارتباطگیری با غرب و رقبای منطقهای را زیر ضربه ببرند.
در اوایل ماه مارس، رئیس فعلی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی محمدعلی جعفری هشدار داد که «دیدگاههای غیرانقلابی» که در سالّهای اخیر پا گرفتهاند، بزرگترین مشکل رویاروی ایران هستند.
روزنامهی جوان، که نزدیک به سپاه پاسداران است، از دولت روحانی برای انتخاب «سیاست لبخند» که تأثیر ناچیزی در بهبود موقعیت ایران در رابطه با دیگر کشورهای جهان داشته، انتقاد کرده است.
ترامپ در هنگام نامزدی خود، اعلام کرده بود که قرارداد هستهای ایران، که اسرائیل مخالف سرسخت آن است را دوباره به مذاکره خواهد گذاشت و یا آن را لغو خواهد کرد اما دولت وی همچنان به اجرای قرارداد مشغول است. چون این قرارداد به همراه گروهی از قدرتهای جهانی منعقد شد، واشنگتن قادر نیست به تنهایی اقدام به لغو آن بکند. اما ادامه برخورد خصمانهی دولت ترامپ با این قرارداد امکان دارد که کمپانیهای غربی را از معامله با ایران بازدارد و متحدان ایالات متحده از قبیل عربستان سعودی که با تهران روابط خصمانه دارند را جسور نماید.
در همین حال، در پی آزمون موشکی، دولت ایالات متحده تحریمهای تازهای علیه ایران به اجرا گذاشته است.
معاون رئیس جمهور ایالات متحده، مایک پنس، روز یکشنبه تکرار کرد که دولت ترامپ «به ایران هشدار داده است» و تلاشهای دولت ایران «در برهم زدن ثبات منطقه و تهدید امنیت اسرائیل را تحمل نخواهد کرد». این هشدار در ماه فوریه پس از آزمون موشک بالستیکی اعلام شد.
افراطیها نیز امیدوارند روی هیجانات کیفپولی رأیدهندهها سرمایهگذاری کنند از جمله شکست دولت روحانی در بهبود چشمگیر وضعیت فقر مردم و کاهش نرخ دو رقمی بیکاری در ایران که مدتهای مدید ادامه داشته است.
ایران از تحریمهای اقتصادی فلجکننده رها شده و در نتیجهی مستقیم قراداد هستهای، قراردادهای چندین بیلیون دلاری با کمپانی بوئینگ و ایرباس برای خرید صدها هواپیمای مسافربری بسته است.
اما ایرانیان زیادی در طبقهی متوسط میگویند همچنان در انتظار دیدن نتیجهی این قراردادها هستند. از جمله هوشنگ لطفی، جوشکار ۴۳ سالهی تهرانی که اکنون به دلیل بیکاری، به دستفروشی اسباببازیهای ارزانقیمت در خیابان روی آورده است.
ارسال یک نظر