سفیر ایالات متحده در سازمان ملل میگوید اگرچه دیدبان آژانس اعلام کرده تهران شرایط قرارداد را رعایت میکند، اما نباید فراموش کرد که این قرارداد یک «پازل بغرنج» است .
نیکی هیلی سفیر ایالات متحده در سازمان ملل قرارداد ۲۰۱۵ که برنامهی هستهای ایران را محدود میکند را به شدت محکوم کرد و گفت این قرارداد پر از نقائص گوناگون است و تأثیر زیادی در محدود ساختن انگیزههای هستهای ندارد، اما اظهار داشت که ایالات متحده شانس زیادی برای خروج از قرارداد ندارد.
در سخنرانی روز سهشنبه در انستیتوی آمریکایی تشکیلات اقتصادی محافظهکاران واشنگنتن دیسی، هیلی اشاره کرد به نمونههای عدول ایران از این «قرارداد بسیار ناقص و بسیار مشروط». اما وی همچنین اظهار داشت که به احتمال زیاد حتی اگر ایالات متحده اعلام کند که ایران شروط را رعایت نکرده، اما خود قادر به خروج از این معاهده نخواهد بود.
وی گفت «قرارداد ایران دارای چنان نقائص عدیدهای است که خروج از آن مطلوب است. اما، به گونهای تنظیم شده که خروج از آن دورنمای چندان مطلوبی به جای نمیگذارد».
هیلی با اشاره به این موافقان قرارداد معتقدند که «تا زمانی که ایران به شروط مربوط به محدودیت غنیسازی اورانیوم و سانتریفیوژ عمل میکند، به شرایط قرارداد عمل کرده است»، گفت رژیم ایران در موارد متعدد موازین برجام را نقض نموده از جمله ذخیرههای بزرگتر از مقدار مجاز آب سنگین که در تولید پلوتونیوم به کار میرود و با امتناع اجازه به بازرسان سازمان ملل به بازرسی تأسیسات نظامی که گمان میرود با برنامهی هستهای ایران مرتبط باشند.
سخنان هیلی هنگامی ابراز شد که گمان میرفت دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا قصد اعلام عدول ایران از شرایط قرارداد هستهای را دارد، که میتوانست به خروج ایالات متحده از برجام منتهی شود. هیلی خود اخیرا برای گفتگو در خصوص نگرانیهای مربوط به قرارداد، با یوکیا آمانو رئیس دیدبان هستهای سازمان ملل دیدار داشته است.
هیلی گفت که شاید ایالات متحده اعلام کند ایران از شروط قرارداد ۲۰۱۵ عدول کرده است بدون آن که خود ناچار به خروج از معاهده باشد، و این، به گفتهی وی، به ایالات متحده امکان میدهد که نه فقط عدول تکنیکی رژیم ایران از برجام، بلکه «کل پازل» «تاریخچهی دراز مخاصمات» ایران را مورد بررسی قرار دهد.
هیلی، اگرچه صریحا دونالد ترامپ رئیس جمهور ایالات متحده را به اعلان عدول ایران از شرایط قرارداد نکرد، اما گفت اعلان عدم رعایت شروط قرارداد از سوی جمهوری اسلامی در چارچوب نظارت و بازرسی قرارداد ایران به ایالات متحده فرصت خواهد داد با «تصویر کلیتر» رویکرد ایران برخورد نماید.
در ماه ژوئیه رکس تیلرسون وزیر خارجهی ایالات متحده در مقابل کنگره تصدیق نمود که تهران شرایط قرارداد را بجای آورده است، گرچه ترامپ پس از آن گفت ایران شروط را رعایت نکرده و تصور نمیکند در مهلت بعدی که ماه اکتبر است، دولت وی مکلف باشد دوباره چنین تصدیقی بکند.
هیلی با حمله به دولت اوباما برای کوتاهی در برخورد با رژیم ایران به دلیل نقض برجام، شروط تنبیهی قرارداد را مورد انتقاد قرار داد و گفت به جای حفظ قرارداد، به ایران اجازه دادهاند بدون ترس از عواقب، مفاد قرارداد را به میل خود تعبیر کند.
وی گفت «عدول از شروط از سوی ایران، کوچک یا بزرگ، ملموس یا غیرملموس، این قرارداد تنها یک کیفر در نظر گرفته است. و آن کیفر از سرگیری تحریمهاست». «و اگر تحریمها از سر گرفته شوند، ایران از تمامی تعهداتاش آزاد میشود».
وی افزود «در نظر بگیرید. یک منطق مدور مسخره برای مجری ساختن این قرارداد موجود است. مجازات عدول از قرارداد، قرارداد را مستحکمتر نمیکند، زدهاند منفجرش کردهاند».
رهبران اسرائیل واقفاند. آنها روی بیاعتنایی جهانی به خطاهای کوچک حساب کردهاند، و یا حتی خطاهای به نسبت بزرگتر. حساب کردهاند روی این که ایالات متحده و دیگر کشورهای دخیل چنان جذب موفقیت قرارداد شدهاند که حواسشان به تقلب ایرانیها نیست».
هیلی گفت کوتاهی در مجازات ایران خطر برنامهی هستهای ایران را تشدید کرده است.
وی گفت «همین امتناع از به چالش کشیدن ایران، از ترس آسیب زدن به قرارداد هستهای است که ریشهی خطر این قرارداد علیه امنیت ملی ماست».
ارسال یک نظر